Zavařuji, zavařuješ, zavařujeme

2. srpna 2018 v 9:20 | Mišule |  Vaření bez odpadu
Nedávno mi vyšel článek na titulní stránce blog.cz o tom, co dělat s přebytky ze zahrádky. V komentářích jste psali, že by to také chtělo nějaké recepty.

Tak tady je máte Mrkající


Nejprve začneme jak vlastně zavařovat? Dá se zavařovat mnoha způsoby, na internetu je nespočet návodů. Já zavařuji v troubě. Jak?
Zavařovací sklenice naplním, velmi dobře uzavřu a vyskládám na pekáč/plech. Do pekáče/plechu naliju cca 2 cm vody. Strčím do trouby rozpálené na 180°zhruba na 25 minut. Vyndám - opatrně! Sklo je velmi horké - a hotovo. Není to nic těžkého, že?

A zpátky k receptům.
  1. Domácí jablečná přesnídávka.
    Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme. Vložíme do vody a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí jablek. Po té rozmixujeme tyčovým mixérem. Plníme sklenice a zavaříme. Můžeme vyměnit i za jiné ovoce.



  2. Čatní
    Čatní je ideální omáčka nebo dip, který se hodí ke grilovaným masům. Výhodou je, že ho můžete dělat z ovoce i zeleniny. Existují cuketové, švestkové, brusinkové, meruňkové atd.
    Jeden ze svých receptů vám představím.
    Pikatní blumové čatní. 1 kg blum zbavíme pecek a nakrájíme. Dáme do hrnce. Přidáme 5 oloupaných jablek bez jadřinců, také nakrájených. Zasypeme cukrem (dle sladkosti jablek a blum). Přidáme nakrájenou cibuli, kousky česneku. Zalijeme 300 ml jablečného octa. A teď koření - to je na vás a kdo co má rád. Ja přidávám: zázvor, chilli, skořici, koriandr, sůl. Takto naplněný hrnec postavíme na mírný plamen a vaříme cca 1,5 hodinu do rozvaření. Po té můžeme rozmixovat tyčovým mixérem, pokud nemáme rádi dipy s kousky. Po uvaření plníme sklenice a zavaříme.

  3. Kompoty
    Kompoty jsou skvělá věc a domácí ještě lepší. Usmívající se A příprava je tak jednoduchá. Nejprve svaříme vodu s cukrem. Na 1 litr vody 300 g cukru (ale jestli chcete sladší, nebojte se toho). Do sklenic naskládáme ovoce, které chceme kompotovat a zalijeme ještě horkou vodou s cukrem a opět zavaříme. Hotovo.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama