5 tipů, co s přebytky

18. července 2018 v 11:10 | Mišule |  Rady, tipy, triky
Nedávno jsem psala článek o tom, jak dozrává spousta ovoce a zeleniny a jaký je to ráj pro zero waste životní styl. V rodině se urodilo hodně meruněk a jablek, pojďme se podívat na pár tipů, co s přebytky.


1. Zavařujte
Ze všech druhů ovoce lze vyrobit domácí marmelády, přesnídavky a uskladnit v suchu. Vydrží opravdu dlouho! V zimních měsících si pak vzpomenete na vůni léta až si domácí marmošku namažete na chleba.

2. Sušte
Sušené ovoce je plné vitámínu a vlákniny. Můžete ho usušit jen tak na sluníčku a nebo si půjčit sušičku. Nebudete litovat. Pak už si vezmete jen skleničku ke svačině a máte vystaráno.

3. Zmražte
Všechno ze zahrádky se dá zamrazit. Je to však energeticky náročné. Mrazák není nafukovací a nevejde se tam vše. Navíc ho nemůžete vypnout.

4. Zkuste experimentovat
Jak? Zkuste nové recepty na uchování potravin. Udělejte si domácí meruňkové čatní. Nebo z nadúrody jablek zkuste domácí jablečný ocet. Recept najde zde.
Další recepty najdete na mém oblíbeném odkazu Zachraň Jídlo.

5. Rozdávejte
Přibuzní a kamarádi velmi ocení ovoce i zeleninu ze zahrádky. A nebo můžete směňovat za jiné druhy ovoce a zeleniny, které vy na zahrádce nemáte. Určitě nepřijdete zkrátka! Usmívající se

A jaké osvědčené tipy co s přebytky máte vy? Mrkající
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 18. července 2018 v 11:50 | Reagovat

Přebytky vždycky rozdám :)

2 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 25. července 2018 v 22:55 | Reagovat

Takovou velkou úrodu máme málo kdy. Hodně máme jenom cuket a z těch je radost péct.

3 Joina Joina | Web | 26. července 2018 v 6:53 | Reagovat

Ovoce by jsme po několika letech měli dost, Ale to by neměly být vichřice a ovoce nám nepopadá, hnije  to a my nemáme čas to sklízet. Akorát mi je líto, že letos těch malin bylo nějak málo a švestky budou zase červivé.

4 Duše Adri Duše Adri | Web | 26. července 2018 v 8:18 | Reagovat

Ještě je super fermentování :)

5 Bev Bev | E-mail | Web | 26. července 2018 v 8:18 | Reagovat

To všechno už dělám. :D Letos jsem dokonce poprvé dělala třešňový džem - můžu doporučit, na kynuté lívance je fantastický a pomalu si hledám recept na jablečná povidla, to chci taky vyzkoušet. :)

6 Lucky Lady. Lucky Lady. | Web | 26. července 2018 v 8:26 | Reagovat

Dobré tipy. Ale my nemáme záhradu, tak my iba kupujeme. :/ Ale moja babka to tiež tak robí, že zavarí časť, časť rozdá, časť zje. :D Myslím, že nesuší, ani nemrazí, ale nie som si istá.

7 jsemucitelka jsemucitelka | Web | 26. července 2018 v 9:16 | Reagovat

U nás teď probíhá cuketobraní. :-D .... Rozdávám je všude, kde se dá a rostou jako o život. :)

8 Verth Verth | 26. července 2018 v 13:24 | Reagovat

S přebytky já osobně zkušenost nemám, ale moje babička to vždy usuší a potom to rozdává po rodině :)

9 little-booktea little-booktea | Web | 26. července 2018 v 15:25 | Reagovat

to všechno děláme

10 Bobouš Bobouš | E-mail | Web | 26. července 2018 v 18:26 | Reagovat

Teďkon tady u nás v kraji docela frčí rozdávání přebytků skrz FB, okres má i svou FB stránku, kde lidi mohou nabízet, ale nesmí se tam prodávat. Takže dobré řešení pro ty, kteří mají přátele vesničany, kteří si všechno vypěstují sami.

11 Čerf Čerf | E-mail | Web | 26. července 2018 v 21:18 | Reagovat

Já zahrádku nemám, takže tyhle věci neřeším, jen jsem občas v roli ochotného odběratele, když se mým domácím něčeho urodí moc naráz :-).

12 tinka77 tinka77 | Web | 26. července 2018 v 22:34 | Reagovat

To je veľmi teoretický článok- hodili by sa nejaké konkrétne recepty.,-D Tento rok je ale na ovocie veľmi bohatý. Tak zaváram a zaváram- dnes bazovojabblkovú marmeládu a v zime rozdávam

13 zero-waste zero-waste | Web | 27. července 2018 v 6:28 | Reagovat

[12]: Článek o zavařování teprve chystám, ale na zamražovaní se můžeš nechat inspirovat domácí jablečnou zmrzkou v tomto článku ;). Stačí pak jen vyměnit ovoce ;)
http://zero-waste.blog.cz/1807/zero-waste-zmrzlina

14 Dena Destra Dena Destra | E-mail | Web | 27. července 2018 v 21:18 | Reagovat

Užitočné rady. Škoda, že nemám záhradu a ovocie väčšinou kupujem.

15 Torishia Torishia | Web | 27. července 2018 v 21:59 | Reagovat

Starí rodičia vždy mali strašné kvantum ríbezlí. Okrem posúchu s ríbezlami (ale aj broskyňami a neviem ćím ešte) z nich robievali lekvár, ale hlavne ríbezĺové víno :D keď toho bolo veľmi veľa, tak bol aj sirup a ešte stále sa každému za kýbel ríbezlí ušiel. Nikto sme ríbezle nemohli ani cítiť, ale viem, že víno sa robilo každý rok a vždy som sa ako malá pýtala, že kedy stihli vypiť to z minulého roka :D

16 naoki-keiko naoki-keiko | Web | 29. července 2018 v 12:56 | Reagovat

Všechno možné, hlavně to nevyhazujeme :D

17 diviznacka diviznacka | E-mail | Web | 29. července 2018 v 19:24 | Reagovat

Už začíná sklzeň, takže se tipy hodí. Děkuji :-)

18 supice supice | E-mail | Web | 29. července 2018 v 19:41 | Reagovat

Super! Další bezodpadový blog!:))))

19 Lux Lux | Web | 29. července 2018 v 22:39 | Reagovat

Poctivě zavařujeme, letos  ryízová a meruňkovo-angreštová marmeláda. Z čerstvého ovoce děláme samozřejmě bublaniny, z jahod jahodovou dřeň do mrazáku. Směnujeme pravidelně se sousedy nebo kompotujeme :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama