40denní bezodpadová výzva II. týden

1. března 2018 v 9:04 | Mišule |  Aktivity se zero waste
A mám za sebou druhý týden bezodpadové výzvy, jak jsem si vedla?


Opět jsem se v tomto týdnu neodvážila zvednout odpadek. Vždy když mě to napadne, tak je kolem moc lidí a já se stydím. Ale výzva ještě nekončí! Co se týče jedné černé tečky na zvednutí odpadku - zůstala jsem doma a tudíž nebyla příležitost tuto výzvu splnit.

Zatím jsem nic nevyřazovala, protože na začátku bezodpadové výzvy jsem absolvovala SWAP, kam jsem odnesla přebytečné zbytečnosti.

Pro mě je jedním z lehčích úkolů neplýtvání jídlem a to i přesto, že mám jeden červený křížek, kdy jsem vyhodila zbytek plesnivého sýra. Avšak díky anketě na facebooku víme, že tento úkol není tak lehký, jak se na první pohled zdá. A proto jsem se rozhodla s vámi sdílet recept, jak neplýtvat jídlem.

Během týdne jsem si nakládala maso do pivní marinády, ale nepoužila jsem celou láhev piva malé plechovky nekupuji - stejně by mi zbylo). Pivo jako takové nepiju, takže jsem se rozhodla ho dále zpracovat do vaření. Důležité je pivo použít do té doby než zvětrá.
Druhý den k večeři jsem tedy podávala buřty na pivě. A jak na ně?
Budeme potřebovat pro dvě porce:
  • 5 buřtů, nejlépe koupené u řezníka do vlastní krabičky
  • láhev piva (ideálně černé, ale může být i světlé)
  • 1 sklenici ostrého kečupu
  • půl cibule (může být i více, záleží na chuti)
Buřty nařízneme, tak jako když si je opekáme na ohýnku. Naskládáme je do pekáčku. Zasypeme na kolečka nebo proužky nakrájenou cibulí - slupky dáme na kompost, nebo zamrazíme a později uvaříme vývar. Vše zalijeme pivem a kečupem. Pečeme prvních 5 minut na 200°C a po té teplotu zmírníme. Dopékáme do tmavší barvičky, ale ne do černé!

Dobrou chuť! Usmívající se
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jeife Jeife | E-mail | Web | 1. března 2018 v 9:25 | Reagovat

Pak otazka, proc zijes bez odpadu. Jestli to je kvuli ekologii, stalo by za to, zamyslet se i nad masem :)

2 Zero - waste Zero - waste | E-mail | Web | 1. března 2018 v 12:42 | Reagovat

[1]: Když lev sní zebru, tak to špatně není. Když já sním prase je to stejné. Říká se tomu potravinový řetězec. Rozdíl je v tom, zda podporuju korporáty, kde prasata chovaj tak, že se nemůžou ani otočit v kleci. Maso kupuji u řezníka, znám jeho i prasata.
V minulosti bylo naprosto běžné, že se šel zabít a snít mamut, rozdíl je opravdu v tom, že se tolik neplýtvalo.

3 jeife jeife | E-mail | Web | 1. března 2018 v 13:37 | Reagovat

[2]: Rozdíl je v tom, že se vytratil lov. Zvířata, která jíme už dávno nežijí v přírodě. Na planetě je 98% zvířat chováno v zajetí (až už malo či velkochovy) a jen 2% jsou původní dovoká zvěř. Ještě pár století zpět to bylo obráceně.
Žádný lov, žádná možnost uniknout (jako u zebry), nevyváženost druhů, neskutečné množství toxického odpadu který znečišťuje okolí.
Doporučuju film cowspiracy. O mase, o ekologii :)

4 Zero - waste Zero - waste | E-mail | Web | 1. března 2018 v 15:31 | Reagovat

[3]: Prase domácí bylo vyšlechtěno z divokého proto, aby se dalo chovat hlavně pro maso. A pokud si někdo myslí, že to se stát nemělo, tak bychom doma nesměli mít rybičky, psy, kočky, papušky apod. Ti na pár metrech čtverečních taky trpí, i když se o ně řádně staráme a nejíme je. A že je nejíme (třeba ty psy)? Ano, v našem prostředí se běžně nejí, ale jsou kultury, kde je jíst je naprosto běžné.

A pokud bych se tedy odkázala na nejznámější osobu ZW životního stylu Beu Johnson, tak ani ona sama není veganka, ani její rodina. Sice  spousta lidí podle ní žije, protože se někam posunula, ale je zavrženíhodná, protože jí maso?

5 Jeife Jeife | E-mail | Web | 1. března 2018 v 16:23 | Reagovat

Nerikam, ze chov "mazlicku" je vporadku. Na druhou stranu, pokud jis maso, spotrebujes +- 18 zivotu za rok. Mas doma 18 mazlicku? Tohle se da tezko srovnat :)
Nikdo, kdo ji maso neni zavrzenihodny. Bea je super, i kdyz ji maso. Jen rikam, ze je fajn se nad tim zamyslet :)

6 zero-waste zero-waste | E-mail | Web | 1. března 2018 v 17:12 | Reagovat

Tato čísla neznám, ale myslím si, že když vegetariáni a hlavně vegani bojují za práva prasat, kuřat apod. pak by měli bojovat i za práva koček, psů a jiných živočišných druhů, které trpí tím, že si je člověk demestikoval, bez ohledu na to, kolik kdo má mazlíčků doma.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama