Zerowaste dýňová polévka

9. ledna 2018 v 10:00 | Mišule |  Vaření bez odpadu
Dýňová polévka je jedna z mých nejoblíbnějších polévek, a proto bych s vámi ráda sdílela svůj recept včetně triků jak jí uvařit a nevytvořit zbytečné odpady.

Začíná to nákupem surovin.
Co budeme potřebovat? Jednu krásnou dýni. Cibuli. Jablko. Kari koření. Sůl. Olej. Sojové mléko. Zeleninový vývar.

A kde tedy nakupovat? Zeleninu lze koupit na trhu nebo v normální supermarketu do vlastních pytlíčků. Dýně ani pytlíček nepotřebuje ;). Jablko mám ze zahrádky, ale seženeme ho do vlastních pytlíčků v jakémkoli obchodu s ovocem. Kari koření a olej je dobré koupit na váhu v BezObalu. Sojové mléko zatím v České republice není dostupné bez obalu, a proto jediná možná cesta jak na vaření úplně bez odpadu, nezbývá nám nic jiného než si sojové mléko vyrobit.
Také budeme potřebovat zeleninový vývar. Ten už jsme spolu jednou vařili tady: http://zero-waste.blog.cz/1712/muj-prvni-zeleninovy-bujon
Jak budeme postupovat?
V hlubším hrnci rozpálíme olej a přidáme najemno nákrájenou cibulku. Slupky od cibulky uchováme na další zeleninový vývar. Dýni zbavíme slupky a semínek. Slupky patří na kompost. Semínka si můžeme upražit a zobat u televize místo brambůrků nebo je můžeme použít na ozdobu polévky ;). Jablko oloupeme a zbavíme jadřince, vše dáme na kompost. Na kousky nakrájené jablko a dýni vložíme na cibulku a krátce orestujeme. Zasypeme kari kořením a solí. Zalijeme vývarem. Vaříme cca 20 minut, než změkne dýně. Rozmixujeme do hladka. Na zjemnění přidáme sojové mléko.

A máme hotovo!
Viditelný odpad nám nevznikl žádný. Ten neviditelný v podobě používání sporáku a mixéru nám samozřejmě vznikl, s tím bohužel při vaření nic nenaděláme.

Tak dobrou chuť! Mrkající
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama