Můj první zeleninový bujón

29. prosince 2017 v 19:23 | Mišule |  Vaření ze zbytků
Nechala jsem se inspirovat a zbytky od kořenové zeleniny jsem uchovávala v mrázaku dokud jsem neměla potřebné množství.

Jaké zbytky mám na mysli? Slupky od cibule, mrkve, česneku, brambor, celeru nebo i zelenou část pórku. Zeleniny spotřebuju opravdu hodně, takže nebyla nouze o slupky.

Krabičku už mám plnou a je čas vyrobit vlastní jednoduchý domací zeleninový vývar alias bujón. Zbytky zeleniny vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Po té přivedeme k varu. Vaříme cca 30 - 45 minut. Po té vývar zcedíme a necháme vychladnout.

Pokud víme, že ho budeme potřebovat v nejbližích dnech stačí ho pouze uložit v lednici. Pokud si ho však chceme schovat na "někdy" dáme ho zamrazit do mrázaku - do krabiček a nebo do nádobek na led a tím nám vzniknou kostky bujónu jako z obchodu. Úžasný


Uvařenou zeleninu po vychladnutí odnesu na kompost. Nevařila se v osolené vodě a tudíž se žížálkám nic nestane. :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama